måndag 26 maj 2014

Ett helt gäng sköningar!

Våra hönor är av allmogerasen Skånska Blommehöns. Den här sorten kan vara i olika färger men gemensamt är att de har vita fläckar så kallade blommor, därav namnet. Blommehöns är den största Svenska allmogerasen och anses som de lugnare. Hönorna lägger ca 150 ägg per år med uppehåll över vintern. Den Skånska Blommehönan var på väg att utrotas under 70-talet och bevaras nu därför genom genbanksarbete.


Här är Anna som vi hämtade förra året som alldeles nykläckt. Hon lägger helst sina ägg inne hos fåren.


 Ingeborg är vår stolta tant som har kommit upp i sån högaktningsfull ålder att hon inte längre lägger några ägg. Hönor slutar lägga ägg i 10-års åldern men kan leva tills de är ungefär 15 år. 



Vår blondaste höna heter just Blondie.



Hönan Agda såg så tilltufsad ut när vi hämtade kycklingarna förra våren att jag var på vippen att säga att henne vill vi inte ha men jag hade inte hjärta till det och det är jag glad över. Hon är en härlig personlighet trots sin krokiga fot.



Nancy är min gosehöna som alltid kommer rusande när hon får syn på mig. Skulle nog egentligen vilja bo inne hos oss istället för hos de andra hönorna i hönsgården.



..och sist vår stolta tupp Arvid som älskar att gala ikapp med grannens tupp.
Vi stänger alltid hönshuset noga varje kväll så inga rovdjur kommer åt dem, vi har gott om räv här. Så slipper vi även vakna av Arvids kuckelikuande. :)


Höns anses ju vara väldigt ointelligenta men jag håller inte med om det. Jag har haft olika slags fåglar under min uppväxt och hönsen påminner väldigt mycket om parakit, liten papegoja, till intelligensen. De är riktiga livsnjutare när de har den möjligheten. Jag blir både varm om hjärtat och ledsen när jag ser det då de allra flesta höns lever korta liv i stora fabriker. Alla har förstås inte möjlighet att ha egna höns men det man som konsument kan göra är iallafall att alltid köpa KRAV-märkta ägg då det bla.ger lite bättre livskvalite för dessa charmiga djur!


Ha en bra dag!

KRAM
Eva










tisdag 6 maj 2014

Evas tekakor

Jag har alltid bakat. Jag och min vän hade dille på att baka blåbärspaj när vi var i tio-års åldern, måånga blåbärspajer blev det. Matbröd i form av scones bakade jag också ofta som barn. Inget avancerat men grunderna lades där. Och lusten att experimentera- scones är ju så tacksamt om man vill prova, lite ost i, hackade nötter, olika bär, vad händer om man byter ut en del av mjölet mot havregryn osv.

Jag har ett recept på tekakor som är enkla att baka och som är enkelt att ändra på.




Orginalreceptet ser ut så här:

EVAS TEKAKOR

50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
1 tsk salt
15 dl vetemjöl special

Smula jästen. Smält smöret och häll i mjölken, värm till fingervärme. Häll över jästen så den upplöses, tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen blank och smidig.Låt jäsa till dubbel storlek. Ta upp degen på bakbordet och dela i 10-12 bitar. Platta ut till runda ca 1 cm tjocka kakor. Lägg på bakplåtsklädd plåt, nagga och låt jäsa, pensla med varmt vatten och grädda 250 grader i 8-10 minuter. Pensla även med vatten efter gräddningen och låt svalna under bakhandduk. Avnjut ljumma med smör och en god prästost.




Vill man ha veganska tekakor är det bara att byta ut mjölken mot havremjölk eller mandelmjölk (finns i mataffären) och smöret mot mjölkfritt margarin.
Det är gott att strö flingsalt ovanpå innan gräddningen för att få lite sälta.
 Prova att byta ut en del av mjölet till grovt rågmjöl eller havregryn för ett nyttigare alternativ. 
Riven västerbottenost är gott i. Eller hackad soltorkad tomat och hackade oliver till fredagsmyset.
 En knivsudd vaniljsocker i degen ger en god lite fylligare smak. Kolla vad du har i skafferiet! :)

Jag vill påpeka att de är goda i originalreceptet också så prova gärna det först.

Ha en skön dag!

KRAM
EVA



fredag 2 maj 2014

En dag i maj!

Tillsammans med resten av Väster om stan gänget, Ledbergs krukmakeri, Boställets vedugnsbageri, Växthuset Rökinge gård och Hantverksgården har vi gemensamt öppet lördagen den 3 maj klockan 10-16. Välkommen på en rundtursutflykt i grönskan!

I övrigt har Hantverksgården i maj öppet fredagar 14-18 och lördagar 11-15.

Vi har alltid fika men vill ni ha något glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, veganskt och dylikt eller macka att fika på när ni kommer hit så ring några dagar i förväg så fixar vi det gärna.

Varmt välkommen!