torsdag 31 januari 2013

Måla, planera, lampor, fönster och dass!

 Nu ska det målas lite här och var i butiken, disken behöver ny färg- den ska antagligen bli rutig och golvet på nedervåningen behöver bättras på lite,skåpet jag skrivit om tidigare ska målas plus lite annat smått och gott.
 Vet fortfarande inte vad vi ska göra med golvet på ovanvåningen som är helt obehandlat.Jag vill  ha golvet grått men ändå ha kvar trästrukturen i golvet och inte täckmåla det men förra året  när jag pratade med färgaffärer så blev jag ännu mer rådvill. Ska man betsa golvet så måste man lacka det tre gånger och lack vill jag inte ha på, också med tanke på slitaget när alla går med skor. Oljat golv kanske kan vara ett alternativ? Sätter upp på dolistan att kolla upp det! I annat fall får det antagligen vara obehandlat ett år till...

 Ska byta ut lamporna över disken, nu hänger samma skomakarlampor som hängt där sen start för snart 7 år sedan och jag är måttligt trött på dem. Har en idè om lampor av gamla kaffekoppar, upponervända, får se om det går att få till...


Ser ni golvet- helt obehandlat grangolv som jag brukar såpskura bara. Det funkar bra men har en hel del fläckar som inte går bort sen det var oisolerat och öppet ut till logdelen.



  Har även börjat planera för de så kallade tittskåpen vi byggde i höstas- Dit måste vi få in någon bra belysning.
 Min Far och jag spånade i höstas på fönster in till logdelen- Vi har en hög med vackra och lite ovanliga gamla drivfönster som står i en av bodarna och dem kanske vi skulle kunna använda. Vi mätte lite i höstas och de skulle passa men behöver isåfall en rejäl upprustning.

 Sen har vi ju vårat gamla dass. En liten men viktig plats. Ska renoveras och hoppas få dit en ny mulltoa  också.

Sådärja mer än så hinner vi inte renovera i år innan öppning tror jag!

Kramkram
Eva


tisdag 29 januari 2013

Rätta patinan!

Titta vilken underbar färg och patina det här skåpet från Olsson&Jensen har. Så skulle jag vilja måla skåpet  i  Hantverksgården. Inte lätt att få till patinan dock men något liknande ska jag väl lyckas med...


Får åka och köpa färg någon dag i veckan.

Idag tillverkas det påsksaker här. Vad det är får ni se i senare inlägg...

Tjingeling
Eva

lördag 26 januari 2013

Städning pågår!

Idag skulle vi egentligen åka in till stan och demonstrera mot att kulturskolan här i stan ska splittras, dottern går på teater där, men vi glömde totalt av det. Vi har iallafall skrivit på namninsamlingen på www.helakulturskolan.se Gå in där om du vill läsa mer om detta.

Så nu städas det här istället. Beställde denna flaska från danska Maison belle på nätet och upptäckte att det är mycket roligare att städa med lyxiga städmedel. Det här rengöringsmedlet doftar vår och gurka, riktigt gott och fräscht. Nu ska köksluckorna få en omgång.



Ha en riktigt skön lördag!

Eva

torsdag 24 januari 2013

Färg på skåpet!

Ett av skåpen i Hantverksgården ska få sig en omgång färg och jag har velat hit och dit vilken färg det ska bli. Först tänkte jag ljus turkos sen kom jag på att citrongul skulle passa väldigt bra men nu är jag tillbaka till turkos men lite dovare och mörkare nyans.  Får suga på karamellen lite tror jag. 



Så här ser skåpet ut idag, ljust grått, väldigt neutralt.


Tog några bilder på mässan på gult och turkost.


Citrongult...


...eller turkos, (Kökshanddukarna är beställda och kommer hem till våren.)


Vackert turkos tårtfat.
Den underbara glaskupan är beställd både till butiken och cafèt. :)

Vilken färg tycker ni? Kom med förslag!

Ha en bra dag!

Kram
Eva








tisdag 22 januari 2013

Pudding!

Har ni liksom vi kvar massor risgryn från i julas så är ett tips att göra risgrynspudding. Det är en gammal beprövad rätt som jag tycker förtjänar en ny dagning. Det är ett värdigt alternativ till ostkaka och lätt att göra själv. Man kan med fördel använda risgrynsgröt som blivit över från dagen innan.


 Det finns en hel del olika varianter på  recept. Så här gör jag:

Ingredienser för 4 st.
Risgrynsgröt 4 portioner
3 msk socker
2-3 ägg( jag använder 3 st. men våra höns lägger ganska små ägg)
1 dl hackad mandel
Smaksättningen brukar jag variera:
1 dl russin om du gillar det
Rivet skal från 1/2 citron eller malen kardemumma
Är gröten väldigt lös kan man tillsätta 1/2 dl mjöl

Blanda gröt med allt utom äggen som du tar i sist en i taget. Häll allt i smord form.
Grädda i 225 grader i 20 minuter eller tills puddingen fått lite fin färg.
Servera ljummen med sylt och vispad grädde.

Hoppas det smakar!

Eva

måndag 21 januari 2013

Vårlängtan!

Var tvungen att ta kort på vårlökar på mässan. Tror det fanns i de flesta montrar och utställningar, vilket det gör varje vår på mässan. Så här års är vi ju bra sugna på alla vårblommor, det syns inte minst på blombutikernas försäljning.  Snart, snart så kikar snödroppar upp genom snön-det allra första tecknet på att våren närmar sig så sakteliga.


Jodå, amaryllis funkar även efter jul.


Pärlhyacinter <3


Lök i påse, enkelt är oftast vackrast.


Här doftade hyacint vill jag lova. :)


Stora glasflaskor med kvistar. Stor trend i vår.



Och så självklart tulpaner i alla möjliga varianter.

Kram
Eva

söndag 20 januari 2013

Vårmässa!

Nu är vi hemma igen efter två intensiva och fantastiskt roliga dagar på Formex i Stockholm. Alltid så kul att träffa människor med samma brinnande inredningsintresse och givande att prata med många likasinnade som liksom jag, själva formger och tillverkar  produkter.


Oddbirds har gjort cafèloungens utställning.


Glasklockor är beställda i några olika modeller.


Hela mässan andas vår. Att det var -20 utanför märkte vi inte av. :)


Tuppar och hönor i metall kommer till påskbutiken. Även lyktorna är beställda.


En tepaus framåt eftermiddagen behövs efter alla möten, beställningar och samtal för att samla alla intryck.


Ja tack, det här växthuset skulle inte sitta fel. Påminner mig om min Farfars fantastiska växthus han hade hemma i Västra Harg. :)

 Här lyser solen så det blir nog en lång promenad snart.

Ha en skön söndag!

Kram
Eva

torsdag 17 januari 2013

Kökssoffa!

Kommer ni ihåg soffan jag köpte förra våren till butiken? Den har stått på vår glasveranda sen i höstas när vi gjorde om till julbutiken. För ett par veckor provade vi att ta in den i köket och där passar den bra. Det blev så mysigt med lite vardagsrumskänsla och barnen älskar att sitta i den i stället för på en stol eller bänken vi hade där tidigare. Även hunden har en ny favorit sovplats i köket nu. :)




Den här veckan har jag haft hjälp med att inventera. Lite är kvar men det tar vi nästa vecka.

Idag ska jag planera vårt Formexbesök. Mässan är så stor så jag försöker få till någon slags strategi så vi hinner så mycket som möjligt. Vill gärna hinna någon föreläsning också, de brukar vara intressanta och givande men svårt att hinna med.

Ha en bra dag!

Kram
Eva


lördag 12 januari 2013

Vårinköp!

Nu det dags att bestämma och beställa påskens, vårens och en del av sommarens varor. Redan i början av december kommer massor vårkataloger så redan då börjar vi så smått tänka på vårsäsongen. Jag skissade även på vår egen påskkollektion och gjorde påskmönster de sista veckorna innan jul.  Nästa vecka är det Formex, inköpsmässa för branschen i Stockholm och den åker vi till två gånger om året- vår och höst. Hoppas få massor av inspiration, träffa leverantörer och tillverkare och även hitta några nya leverantörer. Vi köper mycket från Danmark då de är duktiga på den lantliga stilen som jag är ute efter till Hantverksgården.






Bilder från några av våra danska  leverantörer. 

Trevlig helg!
Eva

tisdag 8 januari 2013

Back in business!

Så var det dags att börja jobba igen. Har införskaffat en ny dator, den gamla var 10 år gammal och la av efter nyår så nu för vi se om jag kan lära mig den här nya, totalt oteknisk som jag är....
 Idag blir det tråkigt pappersarbete och lugnt eftersom jag forfarande inte är riktigt kry efter några dagars feber och halsinfektion, Ska även försöka göra ett schema över året med alla aktiviteter som sker så vi kan lägga ut det på hemsidan.  I år öppnar vi påskbutiken den 16 mars och jag blev så triggad att hitta på nya kakrecept tills dess efter att vi fick så mycket beröm för våra julkladdkakor. Julsmaker är så mycket enklare och tydligare. Vad är en påsksmak egentligen? Förutom ägg då. Tänker mig någon lätt och bärig smak, pastelligt och gult. Jag har lite ideèr på smaker men får göra som vanligt och prova mig fram. Kom gärna med smakförslag. :)


Hittade denna bild i min inspirationsmapp. Vill ha lite den här känslan till årets påskbutik.

Nu ska jag blogga oftare igen efter min vilopaus i mellandagarna!

På återseende!

Kram
Eva